Duurzaamheidscafé Nijmegen 2021 #2: Festival ‘Nijmegen Vitaal en Groen’

Speuren naar biodiversiteit in de botanische tuin

 

Het leven op aarde draait om biodiversiteit: de afwisseling van allerlei soorten planten, dieren en micro-organismen binnen ecosystemen. Nijmegen heeft een manifest geschreven voor een vitale, groene stad. Daarin speelt die biodiversiteit ook een grote rol. Maar wat is het nu precies en wat kun je ermee als stad en als inwoners? Ontdek het 24 en 25 juni op het beleeffestival ‘Nijmegen Vitaal en Groen’ in botanische tuin Hortus Nijmegen in Brakkenstein.

Het Duurzaamheidscafé Nijmegen, Hortus en het netwerk ‘Vitale groene stad’ zetten het festival samen op. Donderdagavond 24 juni zijn er presentaties en een debat: waarom heeft iedereen het tegenwoordig over biodiversiteit? Wat maakt het zo onmisbaar voor onze wereld en ons welzijn? Wat komt er kijken bij het werken aan een vitale, groene stad? Hoe krijg je heel snel meer biodiversiteit in je eigen tuin en op je balkon?

Vrijdag 25 juni is er een belevingsroute dwars door de botanische tuinen en ervaren de deelnemers groen en biodiversiteit aan den lijve. Langs de route vertellen ‘groene’ mensen onder wie een ecoloog en plantensocioloog boeiende verhalen.

Tijdens het festival presenteert het netwerk ‘Vitale, groene stad’ zich ook voor het eerst aan Nijmegen. Daarin zitten experts van bijvoorbeeld de Bastei, IVN, Waterschap Rivierenland, het Radboudumc, Dar en Operatie Steenbreek. Ze hebben het ‘Manifest voor een vitale, groene stad’ opgesteld. Gemeente, inwoners, professionals en bedrijven kunnen samen werken aan de groene ontwikkeling van Nijmegen, schrijven ze.       

Het netwerk schetst een beeld van Nijmegen in 2030. De stad is dan opvallend groen en helemaal voorbereid op een veranderend klimaat met langdurige hitte, droogte en extreme regenval. De inwoners zijn vitaal en er wordt dichtbij huis gezond, duurzaam voedsel geproduceerd. Op het festival hoor je er meer over.

Locatie: Hortus Nijmegen, d’Almarasweg 22d
Datum: donderdag 24 en vrijdag 25 juni

Inloop:
volgt
Aanvang
– 24 juni:
volgt
– 25 juni: volgt

Toegangsprijs:
volgt