Duurzaamheidscafe 2013 #3: Afvalscheiding bij de bron of op de schop?

 

Duurzaamheidscafe 2013 #3: Afvalscheiding bij de bron of op de schop?

dinsdag 24 september 2013: 19:15 - 22:15

Dinsdag 24 september 18:30 uur (met rondleiding ARN) of 19.15 uur (zonder rondleiding).
Locatie: Verzamelen bij Villa Lux, met bus naar de ARN in Weurt.

Op 24 September vindt het 3e duurzaamheidscafé van dit jaar plaats, met als centraal thema afvalscheiding. De gemeente heeft in haar nieuwe afvalbeleidsplan gekozen om afval zoveel mogelijk gescheiden in te zamelen. Er zijn echter ook andere ontwikkelingen. Zo vindt er op dit moment een discussie plaats over voor- of nascheiding. Is het eindresultaat van al onze inspanningen om plastic te scheiden eigenlijk wel zo duurzaam of zijn er betere oplossingen voorhanden? Wat doet dit met het bewustzijn van bewoners? Een actueel thema in de Nijmeegse politiek, waar we deze avond over in debat zullen gaan.

Plaats van handeling is deze keer extern bij afvalcentrale ARN BV. Voorafgaand aan het debat is er voor belangstellenden tussen 19.00u en 19.45uur gelegenheid tot een rondleiding over het ARN terrein; Een unieke gelegenheid om deze afval- en energiecentrale eens van dichtbij te bekijken! Temeer daar ARN zich geleidelijk aan ontwikkelt tot een belangrijke leverancier van duurzame energie. Zo levert ARN restwarmte aan het warmtenet  en produceert het groen gas door het groente-, fruit- en tuinafval uit de regio te vergisten.

Deelname komt o.a. Gerard van Gorkum, directeur ARN, Turgay Tankir, wethouder gemeente Nijmegen, John Vernooij van de Omrin, Robbert van Duin, Recycling Netwerk, Bart de Bruin, manager DAR, Frederik Peters, raadslid VVD en Jos Reinhoudt, raadslid Groenlinks. De gespreksleiding is in handen van Erik de Baedts, directeur NVRD.

U kunt dit debat gratis bijwonen. Omdat er echter slechts plaats is voor maximaal 75 bezoekers dient u wel een (gratis) toegangskaartje te hebben. U kunt zo’n gratis kaart reserveren door een mail te sturen naar m.schemkes@lux-nijmegen.nl. In die mail geeft u aan hoeveel kaarten u wilt èn of u:

  1. het debat wilt bezoeken met rondleiding vooraf (vertrek per bus vanaf VillaLUX om 18.30 uur, max. 45 personen),
  2. alleen het debat wilt bijwonen (vertrek per bus vanaf VillaLUX om 19.15 uur, max. 30 personen).
  3. op eigen gelegenheid naar de ARN in Weurt gaat. Vanuit duurzaamheidsoverwegingen heeft dat echter niet onze voorkeur, daarom bieden wij het busvervoer aan. 

Het debat in de ARN begint om 20.00 uur. Na afloop van het debat rijdt de bus omstreeks 22.15 uur terug naar VillaLUX (Oranjesingel 42 Nijmegen). 

Het Duurzaamheidscafé is een programma van de Gemeente Nijmegen, LUX, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Broeikas, het UMP en Urgenda/Conbuquest. Het wordt mogelijk gemaakt door de ARN en de gemeente Nijmegen.

Kaart wordt geladen...

Pin It on Pinterest

Share This