Verslag duurzaamheidscafé 2017 #4: ‘Nijmegen draait duurzaam door!’

Marlies Claassen zingt “Bridge over troubled water” voor een uitverkochte Lindenbergzaal: 334 mensen. Naast zang, presenteert Marlies deze avond. Leeft Marlies duurzaam? Haar van huis meegenomen zak met plastic afval is beduidend voller dan die van Bert Lagerweij, mede presentator van deze avond. Maar een huishouden met twee kinderen is ook wel wat anders dan dat met twee katten.  Ze ziet nog niet zo gauw hoe ze deze hoeveelheid plastic kan verminderen.

Waarom zou je duurzaam leven? Voor onze nakomelingen. De jonge generatie is goed aanwezig in de zaal en het Nijmeegs kinderkoor zingt even later over Plastic Soep “tot aan de horizon plastic soep, alles bedekt door plastic soep, laat je horen voor de plastic soep!”

Tafelronde 1: Hoe is het om de titel European Green Capital te dragen?

De eerste tafelronde gaat over het effect van een jaar Groene hoofdstad van Europa op de stad/regio. Simone Raskob, wethouder gemeente Essen: “In 2010 was Essen culturele hoofdstad van Europa. Vanaf toen heeft Essen ook moeite gedaan voor de titel van Groene hoofdstad van Europa. Essen met eromheen het Ruhrgebied met 18 miljoen inwoners had een slechte naam vanwege de enorme vervuiling door de kolen en staalindustrie. De Ruhr was de meest vervuilde rivier van Duitsland. Deze zomer hebben mensen er voor het eerst sinds 43 jaar weer in gezwommen!  Ook is er weer gewoon blauwe lucht te zien. Essen kreeg de titel omdat ze een voorbeeld kan zijn voor vergelijkbare wereldsteden die kampen met vervuiling door zware industrie.
Erlebe dein grünes Wunder  From coal city to European Green Capital – Essen’s extreme makeover

Harriët Tiemens5e in de Trouw duurzame top 100, vertelt kort over de bottom up approach (uitgebreider verhaal in haar blog) waarmee Nijmegen de prijs heeft gewonnen, als eerste stad in Nederland. Vreemd dat deze prijs niet als vanzelf het landelijke nieuws haalde. Het moet nu wel breder bekend gaan worden en financieel ondersteuning krijgen, willen we ook echt de uitstraling buiten Nijmegen gaan krijgen. Hiertoe biedt de gemeente op 12 december een petitie aan de Tweede Kamer aan.  Wat valt er te zien en te doen in 2018? Uiteenlopende duurzame internationale en nationale congressen en happenings, zoals een groot congres over warmte, een ander over inkopen, over zorg, landbouw, havens en binnenvaart. Ook gaat de Koning Willem 1 prijs in Nijmegen worden uitgereikt.
Daarnaast zijn er de Green Capital Challenges, voor en door de burgers met tal van activiteiten die tot een duurzamer leven in Nijmegen leiden.
Er zijn vijf groene routes, elk met een eigen duurzaam thema. Ook de 1,5 miljoen bezoekers aan de Vierdaagse gaan een duurzamer evenement tegemoet.

Nanda Kurstjens gaf tips op basis van haar eigen interviews met eerdere Green Capital steden: het gaat om bewustwording, verbinding en citymarketing. Werk niet het hele jaar keihard door, dan val je in een gat na 2018. Publieke en private samenwerkingsverbanden blijven bestaan, dát is de winst.
Simone vulde nog aan: stel een 10 jarig doel en een 20 jarig doel. Heb vertrouwen.

Intermezzo: Eco-school VMBO Helicon

VMBO Helicon Ecoschool, Luc van Es: onze school is bezig het certificaat voor Ecoschool te halen. Leerlingen krijgen op diverse manieren aandacht voor duurzaamheid. Dat gaat van vegetarische snacks in de kantine, tot schooltuintjes en afval scheiden. Elke school kan meedoen, ook middelbare scholen en zelfs een universiteit! Bekijk hier de vlog.

Tafelronde 2: Wat zijn concrete initiatieven aan het begin van 2018?

Sjors van der Meulen nodigt mensen uit om naar het openingsfestival Wondertuin te komen van vrijdag 19 januari tot en met zondag 21 januari op het Kelfkensbos en in museum het Valkhof. Een festival voor jong en oud, met sprekers zoals oud-ruimtevaarder André Kuipers, schrijver Jelle Brandt Corstius en Jan Terlouw.

Quader Shafiq van Bureau Wijland: hoe betrek je ook burgers met een migratie-achtergrond bij duurzaamheid? Quader organiseerde onlangs een boottocht voor 60 mensen waarbij ze met elkaar in gesprek gingen over duurzaamheid. Bureau Wijland gaat ermee verder en maakt er een extra Green Capital project van. Quader vertelt dat er overeenkomsten zijn met Nederlanders: hoger opgeleiden gaan bijvoorbeeld eerder over tot vegetarisch eten. Maar er zijn ook verschillen. Marokko is al veel verder dan Nederland met het verbieden van plastic en met circulaire economie. Die invloed krijgen Marokkanen mee.  Ook de soera’s over duurzaamheid in de Koran helpen bij een duurzame leefstijl. In Nijmegen biedt Bureau Wijland een opleiding tot kleurrijk leiderschap.

Mathieu Schouten vertelt over het bezoekerscentrum. Op het Kelfkensbos komt een tijdelijk bezoekerscentrum, ontworpen door de architect van de Oversteek. Bekijk hier het filmpje dat zijn neef maakte.

Intermezzo: gedicht van Amal Karam

Tafelronde 3: Green Capital Challenges presenteren zich

Nila (afval) vraagt de zaal om allemaal de ogen te sluiten, we horen de zee klotsen, de wind waaien. Na een halve minuut mogen de ogen open en zien we een strand in Bali, vol plastic. De Indonesische overheid doet er niets aan, daarom begon Nila zelf te leven zonder plastic afval. Doe mee en ervaar het als een nieuwe hobby met slechts drie richtlijnen: Refuse, Reduce en Reuse. Iedereen, ook niet-Nijmegenaren kunnen meedoen met de maandelijkse afvalchallenge. Voor tandpasta en shampoo en nog veel meer in plastic verpakte producten bestaan alternatieven.

Margot Ribberink (water) wil de stad klimaatbestendiger maken. Nijmegen heeft het afgelopen jaar geboft. Extreme hoosbuien vielen elders en er liepen dit jaar geen kelders onder in Nijmegen. In een groenere stad met regenwaterafvoer in de tuin lopen we minder risico tijdens zo’n hoosbui. Margot wil het de mensen makkelijker maken en goedkoper en biedt bewoners aan om samen, als een straatproject, de voor- en achtertuinen te vergroenen.
Challenge regenwater uit het riool en operatie steenbreek

Marco Wolkenfelt (energie-opwekking): stap over op groene energie, dat is wel de meest gemakkelijke stap die je kunt zetten. Talis laat gratis zonnepanelen leggen bij enkele huurwoningen. De groep denkt na of er daken beschikbaar te maken zijn.

Ter afsluiting

Het estafette stokje gaat van Soeka chocolate naar Van Nature.

Doe mee aan de groene prijsvraag: 5x zal er een prijsvraag worden gelanceerd en elke keer kan je weer meedoen. De hoofdprijs is onder andere een elektrische scooter

Harriët Tiemens constateert dat echt alles van Green Capital op deze avond is langs gekomen. Maar nee, er is nog iets: Windpark Nijmegen organiseert in de zomer weer een Blowland festival. Ook bedenkt ze ter plekke alvast een mooie ruime locatie om het Green Capital jaar af te sluiten: het Goffert stadion. Als de buitenwereld Nijmegen nu eindelijk eens gaat ontdekken, zouden we die vol moeten kunnen krijgen, toch?

Met “What a wonderful world” besluit Marlies de avond, waarin ze ook nog aangeeft de afvalchallenge van Nila te gaan volgen.

Verslag door Karla Mulder