Verslag Duurzaamheidscafé 2018 #12: terug- en vooral vooruitblik

Nijmegen Green Capital Forever – terug en vooruitblik.

Muzikale opening door Piepschuim, een feestelijk nummer om de stemming erin te krijgen!

De reis naar de titel

Waar begint Green Capital nou eigenlijk? Het welbekende estafettestokje werd op sportieve kracht naar Kopenhagen gebracht. Dit was nog net niet genoeg, maar na een derde keer strijden voor de titel werd het waarheid. Nijmegen werd Green Capital! Feest!

De circulaire ambtsketen

Het eerste product van Green Capital is de circulaire ambtsketen. Deze keten is gemaakt van materialen uit oude elektronica, helemaal circulair dus. Elke maand is deze keten langs verschillende aanjagers van verschillende duurzame thema’s gegaan. Als laatste ludieke actie van Green Capital vraagt Carolien de Greeff ons een kreet naar Den Haag te delen: burgers kunnen het verschil maken in duurzaamheid!

De jeugd en Green Capital

De wijkreporters Imke, Floor en Yoli hebben dit jaar groene vlogs gemaakt. In verschillende filmpjes laten zij zien hoe het er aan toe gaat in de wijken in Nijmegen. Zo hebben ze de stadsimker, de burgemeester en een inwoner van Nijmegen die zonder afval leeft geïnterviewd. Bekijk de filmpjes op facebook!

Wat is er zoal bereikt?

In het digitaal jaaroverzicht vindt u een overzicht van de vele activiteiten die afgelopen jaar hebben plaatsgevonden. Een paar inwoners spreken:

Abo Rassa van Kleurrijk Groen wilde dit jaar echt een bijdrage leveren aan het thema duurzaamheid. Hij wilde het thema verbinden met een brede doelgroep in de regio Nijmegen. Elk individu een bijdrage is zijn motto. Amadou Sow vertelt ons hoe zij een netwerk opzette om kennis uit te wisselen, dit aan de hand van excursies van IVN, naar moestuinen en het geven van duurzame kookworkshops. Bert vraagt hoe we de groepen ‘kleurrijk’ en niet-kleurrijk samenbrengen? Door actief te zijn in de wijken betrek je iedereen. Duurzaamheid gaat over ons als individu, als Nijmegenaar, als Nederlander en als burger van de wereld.

Yvonne Keijzers is campagneleider van Operatie Steenbreek. Met Operatie Steenbreek proberen ze de stad te vergroenen: vaarwel steen, hallo groen! Dit hebben ze met de gemeente maar ook met inwoners gedaan. Petra Steenbergen, inwoner uit Nijmegen, ziet dat het haar wijk verbindt en mooier maakt.

Antoine Driessen, directievoorzitter van Rabobank Nijmegen ziet dat Green Capital meer bewustwording heeft gecreëerd. Er zijn meer initiatieven gestart en ondernemers hebben hun armen ineengeslagen. Jonno den Engelsman verkoopt online ledverlichting en vindt in Nijmegen de energie die zij zochten. Zij willen studenten aan hen binden om aanjager te zijn van duurzaamheid.

De ark van het nieuwste verbond  en de duurzame tien geboden

Wat staat daar nou op het podium? Carlo Buise en Han van Krieken zagen deze ark in Amsterdam tijdens de jaarlijkse duurzaamheidsdag. De ark reist van stad naar stad met een aantal duurzaamheidsgeboden. In de Radboud Universiteit heeft de ark rondgezworven om te praten over de tien geboden. Er zijn uit deze gesprekken tien nieuwe geboden ontstaan waarvan ze hopen dat ze duurzaamheid verankeren in Nijmegen. De geboden worden dan ook overhandigd aan burgemeester Bruls.

Vooruitblik, de legacy

Via Mentimeter kunnen mensen uit het publiek meestemmen. De twee belangrijkste gevolgen van Green Capital zijn de versnelling van duurzaamheid in Nijmegen en de bekendheid van de stad bij professionals. Vooral dat laatste is goed gelukt. Er zijn meer dan 200 evenementen georganiseerd in Nijmegen voor groene professionals!

Hoe houd je verdere verduurzaming van de stad vast? Harriet Tiemens, wethouder van de gemeente Nijmegen, vindt dat we vooral moeten doorzetten wat we gestart zijn!

De Mentimeter vertelt ons deze keer dat het publiek goed gespreid uit de verschillende wijken van Nijmegen komt. De invloed van de wijken is groot, maar er is behoefte aan professionele ondersteuning. Koen Vrielink van Lentekracht, is in Zwanenveld de buurt in gegaan om te kijken hoe men daar over duurzaamheid dacht. In Zwanenveld werden veel luiers op straat gegooid. Ze zijn gaan kijken naar het probleem hierachter, dit was hier onveiligheid en geen connectie met de wijk. Het werkt volgens Koen beter om aan te sluiten op bestaande problemen en vanuit daar verder te denken en inwoners uit die wijken te verbinden.

Dan een geldkwestie: als er meer geld beschikbaar was geweest voor Nijmegen Green Capital was het dan beter geworden? Uitkomsten mentimeter

Antoine Driessen van de Rabobank, vindt dat de kracht van de stad Green Capital Nijmegen kenmerkt en dat daar vooral inwoners en geen geld voor nodig is. Mankracht en moed is belangrijker en geld is nodig om het op te schalen. Een gemeente kan eraan bijdragen om collectieven van gemeenten te versterken.

Michiel Scheffer van de Provincie Gelderland is tevreden over Green Capital. Hij vond het geen elitefeestje, maar zelfs als dit het was moesten we ergens beginnen. Als Provincie en als stad is Nijmegen opgevallen en dat is belangrijk. Klimaatverandering gaat door dus ook wij moeten doorgaan. Van de provincie kunnen we ondersteuning verwachten bij het maken van regionale energie strategieën en het afvalvrij maken van de gemeenten. Daarbij roept hij op om met goede ideeën te komen, de provincie kan ondersteunen en doet dat ook al veel!

De groene prijsvraag

In totaal hebben 2197 deelnemers meegedaan aan de groene prijsvraag! Men kon verschillende prijzen winnen met als hoofdprijs: drie maanden rijden in een elektrische auto.

De ambtsketen en de laatste woorden van burgemeester Bruls

Een mooie avond die een goede afsluiter geeft aan een mooi jaar. Wat de burgemeester het meest heeft geïnspireerd is dat het publiek niet zei dat meer geld Green Capital tot een groter succes zou maken maar dat de inspirators en aanjagers dit doen. Blijf bij uzelf en heb vertrouwen in wat we voor elkaar kunnen krijgen! We hebben getoond dat de ware kracht van duurzaamheid zit in de sociale kracht van de stad. Hij dankt ons met een diepe buiging.