Verslag Duurzaamheidscafé 2018 #1: Circulaire Economie

Circulaire economie: Het kan bij de inrichting van je woning beginnen!

Op Diepenbrockstraat 22 staan op 30 januari wel heel veel mensen. Een feestje? Jazeker! Een primeur zelfs. Het eerste huis in Nederland met een circulaire inrichting. Voor het huis staat een drankkraam waar mensen wat warmte kunnen krijgen in de vorm van koffie of thee.

De Nijmeegse inhoudelijke entertainer Miel Verstappen heeft voor de gelegenheid zijn kleurrijkste pak aangetrokken en opent de avond. Hij neemt ons mee naar Yvonne Keijzers, bedenker van het circulaire huis. Yvonne vertelt dat dit huis mensen moet laten zien dat het wel kan. Dat het bij jezelf en de inrichting kan beginnen. Want wat is dat nou circulair? Circulair betekent dat je grondstoffen in spullen hergebruikt zodat er niks nieuws uit de aarde gehaald hoeft te worden voor jouw nieuwe bank.

Paul van Roosmalen van de woningcorporatie De Gemeenschap vertelt dat Yvonne hem belde met de vraag of zijn corporatie wellicht een woning ter beschikking wilde stellen. Hij zag gelijk een connectie want de Spoorbuurt wordt verduurzaamd! Meestal wordt er, als een buurt verduurzaamd wordt, één woning vrijgemaakt om mensen in op te vangen als er bij hun verbouwd wordt. Waarom dan niet juist die woning als het toonbeeld van duurzaamheid? Wethouder Bert Velthuis spreekt zijn wens uit: Nijmegen als groene hoofdstad op de kaart zetten. Hier helpt dit huis enorm bij. Hij knipt het bio based en meermalen hergebruikte lint door en een spetterend, doch uitermate duurzaam vuurwerk opent deze woning.

Omdat er geen 200 mensen in de woning passen wordt in groepjes uiteengegaan om het circulaire huis te bekijken. Voorrang wordt verleend aan de ruim 20 aanwezige direct omwonenden als VIP gasten.

Daarna verzamelen ruim 180 bezoekers zich in basisschool de Muze om te beginnen met het circulaire lied van vijf kinderen uit groep 7 en 8. Samen met Miel wordt een speciale versie van Corry Konings’ meest bekende lied gezonden: ”Ik krijg een heel apart gevoel vanbinnen, bij circulaire economie, gewoon opnieuw beginnen op zoek naar groene energie. Alle grondstoffen herwinnen en de planeet niet naar de maan.”

Circulaire economie lijkt moeilijk uit te leggen maar dit filmpje geeft het duidelijk weer.

We nemen, we maken en we gooien weg. Iedere keer dat we dat doen, doen we een beroep op onze grondstoffen, dat werkt natuurlijk niet voor altijd. In plaats van weggooien kunnen we het ook hergebruiken, of geen eigenaar worden maar producten leasen. Wanneer deze dan ook nog vervoerd  worden met hernieuwbare grondstoffen dan hebben we een model dat wel houdbaar is. Dit vergt creativiteit, durf en ondernemerschap.

En dat is nou juist wat het team Circulaire economie van Green Capital Challenges heeft getoond. Het team komt aan het woord. We beginnen met Swinda Pfau die uitleg geeft over het begrip circulaire economie. Biobased producten, het repareren van producten, het recyclen van producten door er nieuwe producten van te maken en het huren van producten in plaats van kopen zijn belangrijke elementen.

Anselien School, de interieurontwerpster van deze woning, spreekt niet over spullen maar over mensen. Mensen hebben een aangeboren liefde voor de natuur. Het voelt fijn voor mensen om de natuur in een huis naar binnen te brengen. Planten zorgen ervoor dat we even kunnen opladen en onze hormoonhuishouding weer op orde kunnen krijgen. Dit heet biofilie en dit zie je ook terug in de modelwoning.

Hugo van der Kallen is circulair ontwerper. Hij maakt interieur van onder andere de behuizingen van elektronisch afval. Wanneer deze meubels beschadigd raken kunnen ze weer uit elkaar gehaald worden en worden de materialen benut voor hoogwaardige recycling.

We vervolgen de avond met een quiz. Wist jij bijvoorbeeld dat China 97% van de zeldzame metalen bezit? Alleen al hierom is een circulaire economie belangrijk. In Europa hebben we namelijk nauwelijks edelmetalen en we zijn dus volledig afhankelijk. Hergebruik vermindert onze afhankelijkheid.

De avond wordt besloten met de overhandiging van het Duurzame estafettestokje van Wijkatelier Lindenholt naar Anselien School, als waardering voor haar inspanningen en creativiteit voor de inrichting van de circulaire woning.

Tenslotte wordt de circulaire ambtsketen (gemaakt uit edelmetalen herwonnen uit mobiele telefoons) door Jan van der Meer overhandigt aan Yvonne Keijzers, die de maand februari mag fungeren als ‘groene burgemeester’ van Nijmegen.

Met het bedanken van alle mensen die zich op geheel vrijwillige basis hebben ingezet voor de challenges Circulaire economie en allen die deze avond mogelijk hebben gemaakt wordt de avond besloten.

Verslag door Esmee de Lorijn.

https://www.facebook.com/modelwoningnijmegen/