Online Duurzaamheidscafé 2020 #4: De man van de stikstofcrisis

Nijmeegs milieuactivist Johan Vollenbroek


Een verslag van dit café met Johan Vollenbroek
en de volledige opname vind je via deze link

‘Als het zo doorgaat zijn musea straks de laatste vindplaats voor weidevogels, maar dan in olieverf zoals we kennen uit de Gouden Eeuw.’ Aldus een recente tweet van Nijmegenaar en niet te stoppen milieuactivist Johan Vollenbroek. Hij maakte de stikstofcrisis tot dé milieukwestie van afgelopen jaar en kreeg deze zomer de Farmers Defence Force op bezoek ‘namens alle boze en teleurgestelde boeren in Nederland’. Dinsdagavond 24 november vertelt hij over zijn acties en motieven in een online Duurzaamheidscafé Nijmegen. De toegang is gratis en vragen staat vrij. Aanvang 20.00 uur. 

Johan Vollenbroek weet niet van wijken. Tuurlijk wilde hij die boze boeren wel ontmoeten. Ze kwamen niet tot zijn voordeur, de politie haalde de trekkers van de weg en bracht Vollenbroek in een politiewagen naar de FDF’ers toe. ‘Ze hebben nog nooit met me willen praten, dus dit gesprek is pure winst’, zei hij. ‘Het werd een gezellige discussie.’

Vollenbroek is voorzitter van Mobilisation for the Environment (MOB), een kleine, effectief opererende milieuorganisatie die zich richt op klimaatverandering en biodiversiteit. In de Trouw Duurzame 100 staat hij dit jaar op plek 2, direct na de Jonge Klimaatbeweging.

Emissies in eigen land aanpakken
Johan Vollenbroek werkte jarenlang voor ingenieursbureau Haskoning en startte met zijn collega Imre Csikós hun eigen bureau MOB. Ze deden opdrachten voor Oost-Europese landen die hun milieuparagraaf op orde moesten brengen om tot de Europese Unie toe te kunnen treden. Maar in Nederland is ook nog véél te doen als het gaat om stikstof-, zwaveloxide- en fijnstofemissies, zagen ze.

Vanuit MOB vochten Vollenbroek en consorten het stikstofbeleid van de Nederlandse regering aan tot en met het Europese Hof. Het beleid is in strijd met de Europese wet voor natuurbescherming, oordeelde dat hof vorig jaar. Wegenbouwprojecten, woningbouw: Nederland legde van alles per direct noodgedwongen stil.

Hoe is het zo gekomen?
Vollenbroek vertelt in het Duurzaamheidscafé Nijmegen hoe hij geworden is wie hij is.
• Wat drijft hem om te doen wat hij doet?
• Hoe kijkt hij tegen zijn relatie met de overheid, de boeren en het bedrijfsleven aan?
• Hoe staat het nu met het stikstofdossier? Wat zijn de grootste uitdagingen?
• Met welke andere opvallende dossiers is MOB bezig? Wat kunnen we hiervan verwachten?

Gelderlander-journalist Eric Reijnen Rutten interviewt hem eerst drie kwartier lang, daarna is er drie kwartier tijd om hem via chat/camera vragen te stellen vanuit de ‘zaal’.

Singer-songwriter Collin Hoeve schrijft een aantal liedjes-op-maat over Johan Vollenbroek en zijn acties. Die hoor je tijdens dit Duurzaamheidscafé.

Meld je aan voor dit online Duurzaamheidscafé en we mailen je de Zoom-inloggegevens.

Locatie: online
Datum: dinsdag 24 november
Digitale inloop: vanaf 19.30 uur
Aanvang interview en discussie: 20.00 uur, einde rond 21.30 uur
Toegang: gratis