Duurzaamheidscafé 2018 #9: Energiebesparing

GEÏNTERESSEERD IN HET VERSLAG VAN DIT CAFÉ? KIJK HIER

Tijdens dit duurzaamheidscafé gaan we in op de rol van energie besparen in de totale energietransitie. Wat kunnen ondernemers en inwoners van Nijmegen doen?

WAAROM BESPAREN?

We hebben de taak om vóór 2045 energieneutraal te functioneren in Nijmegen. De helft zal duurzaam worden opgewekt (via de zon, wind en water) en de andere helft zal door middel van energiebesparende maatregelen gerealiseerd worden. Dit is geen eenvoudige, maar wel noodzakelijke opdracht voor Nijmegen. Simone Ploumen, Projectleider Warmtenet Gemeente Nijmegen, leidt het onderwerp in met het belang van besparen in de warmtetransitie.  

WAT KUNNEN ONDERNEMERS DOEN?

Ondernemers kunnen veel doen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld hun terrasverwarmers vervangen door verwarmde kussens. Of ze kunnen ervoor kiezen om de deuren in de winter dicht te houden in plaats van het gebruik van warmtegordijnen. Ondernemers uit Nijmegen delen hun ervaringen en we nodigen andere ondernemers van harte uit om ook ideeën te delen en vragen te stellen. Want is het niet slimmer de krachten te bundelen? Dat levert ook een kostenbesparing op.  

WAT KUNNEN INWONERS DOEN?

Ook als inwoner kun je van alles doen. Denk aan het isoleren van je huis of het aanschaffen van LED-verlichting. Maar misschien is er een veel beter rendement te halen met een andere ingreep. De Green Capital Challenges organiseren ‘appeltaartgesprekken’, waarbij een energiecoach naar je huis komt, je je buren kunt uitnodigen om aan te schuiven. Gezamenlijk kan je kijken welke mogelijkheden er zijn, wat de kosten daarvan zijn en welk rendement het oplevert. En de coach neemt dus een appeltaart mee.   Tijdens deze avond gaan we een groot collectief appeltaartgesprek voeren met de zaal. Neem je energienota mee. We kijken wie het meest of minst verbruikt en leren van elkaar en van de aanwezige energiecoaches. Zodat ook jij met concrete tips naar huis gaat over hoe energie te besparen.  

OMLIJSTING VAN DE AVOND

De voorzitter van deze avond is Eric Reijnen Rutten van De Gelderlander.   Muziek is er van Vollop, waarvan een van de artiesten zelf specialist is in het duurzaam renoveren van bestaande woningen!

Praktische informatie

Datumdinsdag 25 september 2018
Tijd20.00 – 22.00 uur
LocatieLUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
Entreeprijsgratis. Te verkrijgen via LUX