Duurzaamheidscafé Nijmegen 2022 #3: Geluidsvervuiling

Doodse stilte: uitstervend geluid en geluidsvervuiling

Duurzaamheidscafé X InScience: Film & Gesprek

 

Veel geluiden in de natuur die eeuwenlang normaal waren, verdwijnen door menselijke activiteit. Zo zijn er steeds minder verschillende geluiden te horen in de Amazone. Daarover gaat Dusk Chorus, een indrukwekkende, audiovisuele documentaire. In samenwerking met het InScience Filmfestival vertoont het Duurzaamheidscafé Nijmegen deze film op dinsdag 27 september 2022 (20.00-21.30 uur) in LUX Nijmegen. Inclusief een uitgebreid nagesprek over geluidsvervuiling en uitstervend geluid.

In ‘Dusk Chorus – based on Fragments of Extinction by David Monacchi’ volgen we eco-akoestisch componist David Monacchi op zijn missie om het geluidserfgoed van de Amazone vast te leggen. De geluiden zijn er net zo rijk als de diversiteit van de natuur. Elke soort in het regenwoud communiceert op een zeer specifieke frequentie. Het is een bijzondere ervaring om te luisteren naar het verdwijnende sonische erfgoed van miljoenen jaren evolutie.

Na afloop van de documentaire gaan we in gesprek met Hans Slabbekoorn van Universiteit Leiden. Hij is hoogleraar Akoestische ecologie & gedrag en onderzoekt geluidslandschappen boven en onder water. Wat zeggen alle geluiden over wat er leeft, hoe beïnvloedt onze menselijke activiteit wat er te horen is? Geluid vertelt véél over verleden en heden. En het is een ware akoestische vinger aan de pols voor de toekomst.

Natuurlijk is er volop ruimte voor vragen en discussie. Aan het eind van de avond vat spoken word artist Lev Avitan de avond weer op geheel eigen wijze samen.

Koop nu vast een ticket (à 3,50 euro) via de site van LUX Nijmegen.
(voor studenten met ticket geldt: op vertoon van collegekaart gratis drankje)

De documentaire is Engels ondertiteld. Het nagesprek is in het Nederlands.
Kiki Kolman, coördinator Talks bij InScience Filmfestival, leidt de avond.

Voor dit programma slaan het Duurzaamheidscafé en InScience de handen ineen. InScience is een van de grootste internationale filmfestivals voor de wetenschapsfilm in Europa. De 8e editie ervan is in de maak.

Locatie: LUX Nijmegen, Mariënburg 38 – 39
Datum: dinsdag 27 september 2022
Tijd: 20.00 – 21.30 uur