Hortuscafé en Duurzaamheidscafé Nijmegen 2021 #2: ‘Nijmegen Vitaal en Groen’
Geen biodiversi-tijd te verliezen!
Aan het verslag van het openluchtcafé wordt gewerkt.
Je kunt het complete café alvast terugkijken op YouTube.
Voor de vroege editie (het café begint na 7 minuten):
https://www.youtube.com/watch?v=a6cuntUSHDQ
Voor de late editie (start op 17 minuut 30 seconden.
Met dezelfde sprekers maar twee andere mensen in het panel):
https://www.youtube.com/watch?v=c7lkhSpoFio&t=14s
Het Duurzaamheidscafé Nijmegen, Hortus Nijmegen en het netwerk ‘Vitale groene stad’ zetten het evenement samen op. Donderdagavond 24 juni is het Hortus-Duurzaamheidscafé. Vrijdagmiddag 25 juni kun je meelopen met een belevingsroute.
Donderdag tijdens het café zijn er presentaties en een debat: waarom heeft iedereen het tegenwoordig over biodiversiteit? Wat maakt het zo onmisbaar voor onze wereld en ons welzijn? Wat komt er kijken bij het werken aan een vitale, groene stad? Hoe krijg je heel snel meer biodiversiteit in je eigen tuin en op je balkon?
Te gast zijn onder anderen:
– Hans de Kroon, plantenecoloog/hoogleraar van Radboud Universiteit
– Ingeborg Swart, stadsecoloog van de gemeente Nijmegen
– Bas Budel, beheerder botanische tuin, en Cyril Hageman, lid kernteam Hortus Nijmegen
Marcel Wortel en Ron Vervuurt presenteren de avond.
In verband met de toegestane groepsgrootte houden we twee cafés, de cafés zijn identiek qua sprekers:
– Café 1 (vroege editie) van 18.30 – 20.10 uur. Inloop vanaf 18.00 uur. De koffie en thee staan (gratis) klaar! UITVERKOCHT
– Café 2 (late editie) van 20.45 – 22.30 uur. Inloop vanaf 20.20 uur. De koffie en thee staan (gratis) klaar!
Je geeft bij het kopen van de kaartjes aan welke begintijd je voorkeur heeft. UITVERKOCHT
—————————–
Vrijdag is er een belevingsroute dwars door de botanische tuinen en ervaren de deelnemers groen en biodiversiteit aan den lijve. Langs de route vertellen ‘groene’ mensen onder wie een ecoloog en plantensocioloog boeiende verhalen. Met medewerking van onder meer IVN, Agreen en Co-bomen
De belevingsroute duurt 45 minuten. Je koopt kaartjes voor een bepaald tijdslot, ergens tussen 13.00 uur en 17.00 uur. UITVERKOCHT
—————————–
Tijdens het evenement presenteert het netwerk ‘Vitale, groene stad’ zich ook voor het eerst aan Nijmegen. Daarin zitten experts van bijvoorbeeld de Bastei, IVN, Waterschap Rivierenland, het Radboudumc, Dar en Operatie Steenbreek. Ze hebben het ‘Manifest voor een vitale, groene stad’ opgesteld. Gemeente, inwoners, professionals en bedrijven kunnen samen werken aan de groene ontwikkeling van Nijmegen, schrijven ze.
Het netwerk schetst een beeld van Nijmegen in 2030. De stad is dan opvallend groen en helemaal voorbereid op een veranderend klimaat met langdurige hitte, droogte en extreme regenval. De inwoners zijn vitaal en er wordt dichtbij huis gezond, duurzaam voedsel geproduceerd. Tijdens het evenement hoor je er meer over.
Locatie: Hortus Nijmegen, d’Almarasweg 22d
Datum: donderdag 24 en vrijdag 25 juni
Je hebt voor het café en de belevingsroute aparte kaartjes nodig.
Kijk hier voor de kaartverkoop voor het café van 24 juni en de belevingsroute van 25 juni.
Kaartjes zijn 3,50 euro (plus 0,79 euro servicekosten).
De opbrengst gaat naar Hortus Nijmegen.
PS: Wat voor weer het ook is: het programma gaat door.
OVER DE ORGANISATIE:
Het Duurzaamheidscafé Nijmegen en Hortus Nijmegen organiseren het café van 24 juni samen. Het is meteen het eerste Hortuscafé. Hortus Nijmegen houdt voortaan iedere vierde donderdag van de maand een Hortuscafé. Het nodigt een breed publiek uit dat geïnteresseerd is in allerlei thema’s rondom natuur. Het Hortuscafé zet aan tot kennisdelen, uitwisseling en het aanscherpen van inzichten. Bijzonder onderdeel is dat de gasten de ‘natuur’thema’s letterlijk in de tuinen van Hortus Nijmegen gaan beleven.