Duurzaamheidscafé 2018 #7: Voorkoming overtollige medicatie in het drinkwater

GEÏNTERESSEERD IN HET VERSLAG VAN DIT CAFÉ? KIJK HIER

Per jaar wordt in Nederland ongeveer 140.000 kilo medicijnresten in het oppervlaktewater geloosd. Dit gebeurt via urine, maar ook via de gootsteen. Drinkwaterbedrijven moeten het drinkwater extra zuiveren om het water schoon en betrouwbaar te maken en te houden. Daar kunnen we samen iets aan doen. Het duurzaamheidscafé en de Green Capital Challenge Zorg en Bewegen besloten in samenwerking met het Marikenhuis een speciaal duurzaamheidscafé te houden om aandacht te vragen voor deze problematiek. 

In 2018 is Nijmegen Green Capital van Europa. Om dit te vieren en zichtbaar te maken voor alle inwoners, bedacht Stichting Green Capital Challenges 12 thema’s, waaronder Zorg & Bewegen. De Challenge ‘Lever je overtollige medicijnen in’, is één van onderwerpen waar deze Challenge zich op richt.

Tijdens een duurzaamheidscafé op 5 juli, geeft prof. dr. Ad Ragas van de afdeling Milieukunde aan de Radboud Universiteit in het Marikenhuis een korte lezing over deze problematiek onder de titel ‘Wie heeft het juiste medicijn om ons milieu gezond te maken?’

“Wij mensen worden beter als we medicijnen gebruiken, maar geldt dat ook voor ons milieu? Ieder jaar komen er tonnen medicijnen in het milieu terecht. Soms rechtstreeks, omdat mensen ongebruikte medicijnen door het toilet spoelen, maar het overgrote deel bereikt het milieu via onze ontlasting, het riool en de rioolwaterzuiveringsinstallatie. In het milieu kunnen de stoffen onverwachte gevolgen hebben, zoals mannetjes vissen die veranderen in vrouwtjes en Indiase gieren die uit de lucht vallen” aldus Ad Ragas.

Het programma voor de avond ziet er als volgt uit:

19.00 uurInloop
19.30 uurWelkom door Marikenhuis
19.40 uurPresentatie Yvonne Keijzers, aanjager Challenge Zorg en Bewegen
19:50 uurProf. dr. A.M.J. Ragas,  Milieukunde Radboud Universiteit “Wie heeft het juiste medicijn om ons milieu gezond te maken?”
20.30 uurVragenronde en uitwisseling
21:30 uurAfsluiting

Expositie Van Lieshout VI

Suzan van Lieshout, kunstenaar en ontwerper uit Nijmegen, maakt kunstwerken van overtollige medicijnen, die zij tijdens deze avond exposeert: “Als kunstenaar ben ik geïnteresseerd in en geïntrigeerd door kwesties omtrent de (on)maakbaarheid van ons bestaan, het gemak en ongemak van medicijngebruik als oplossing voor een pijnloos/draaglijk en vooral gelukkig leven.”

Website

De avond vindt plaats in het Marikenhuis, Slotemaker de Bruïneweg 163, 6532 AC Nijmegen

Aanmelden graag via deze link.

Maar als het niet uitverkocht is kunt u ook vrij inlopen op de avond zelf.