Duurzaamheidscafé Nijmegen 2023 #1: Troubled water
Troubled water
Duurzaamheidscafé 14 maart: over waterkwaliteit en rechten voor het water
Kijk voor kaartjes op de site van LUX Nijmegen
Zo’n 80 procent van de slootjes, vennetjes en grachten in Nederland scoort matig tot slecht op waterkwaliteit. Recente metingen doen alle alarmbellen rinkelen. Veel leven onder water heeft het zwaar. Over dat verstoorde ecosysteem gaat het Duurzaamheidscafé Nijmegen van dinsdag 14 maart 2023 in LUX. Wat is het probleem, wat kunnen we doen? En hoe zit het eigenlijk in en rond Nijmegen?
Dat de kwaliteit van de kleine open wateren in ons land erbarmelijk slecht is, blijkt uit het citizen science onderzoek ‘Vang de Watermonsters’ en het validatieonderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie uit november vorig jaar. Meer dan vierhonderd burgerwetenschappers namen monsters in maar liefst 1.679 kleine wateren in Nederland, ook in Nijmegen en omstreken. Drie jaar geleden kwam er al net zo’n beroerd resultaat uit. Officiële metingen van de waterkwaliteit voor de Kaderrichtlijn Water laten een zelfde beeld zien.
Het is een onzichtbaar probleem. Wat is ‘schoon’ precies, wat zou er onder water leven onder ‘normale’ omstandigheden? En waarmee is het water dan vervuild, met afval, met chemicaliën? Hoe zorgen we voor een betere waterkwaliteit en dus voor een gezonder ecosysteem in onze kleine wateren? Hoe kunnen we het onzichtbare leven onderwater beter waarderen?
Te gast in dit café zijn:
- Sven Teurlincx, projectmanager bij het Nederlands Instituut voor Ecologie. Hij leidde het citizen science-project naar waterkwaliteit in Nederland, en onderzocht ook wateren in en rondom Nijmegen.
- Neelke Doorn, hoogleraar Ethics of Water Engineering aan de TU Delft. Zij gaat in de op de vraag wat er gebeurt als we wateren rechten geven. Welk nieuw perspectief biedt dat? Welke wateren hebben nu wellicht al rechten?
- Ton Verhoeven, beleidsmedewerker bij de gemeente Nijmegen, en Karin Oosters, senior adviseur Water en Ruimte bij het Waterschap Rivierenland. Zij gaan in op het beleid van gemeente en waterschap en vertellen wat er aan de waterkwaliteit gedaan wordt. Dirk Hart van de werkgroep Water van het Bewonersoverleg Lindenholt verhaalt over zijn ervaringen in de Nijmeegse wijk Lindenholt.
Natuurlijk is er volop ruimte voor vragen en discussie. Iris Romeijnders leidt de avond. Aan het eind van de avond vat spoken word artist Lev Avitan de avond weer op geheel eigen wijze samen.
Koop je ticket (à 3,50 euro) via de site van LUX.
(voor studenten met ticket geldt: op vertoon van collegekaart gratis drankje)
Locatie: LUX Nijmegen, Mariënburg 38 – 39
Datum: dinsdag 14 maart 2023
Tijd: 20.00 – 21.30 uur