Verslag Duurzaamheidscafé #1 2022: ‘En wat nu…’?! Actiepunten voor de nieuwe gemeenteraad

We hebben een nieuwe gemeenteraad. Wat willen we die raadsleden en het nieuwe college van B&W meegeven om Nijmegen komende jaren nog groener en duurzamer te maken? Daarover ging het Duurzaamheidscafé van 22 maart in LUX Nijmegen. De stadsbestuurders krijgen acht klinkende actiepunten gepresenteerd. Welke zijn dat? De acht punten die er aan het eind lagen meteen maar op een rij:

Cor Burgers

‘We moeten aan de slag. Hoe sneller, hoe beter’, zegt Margot Ribberink, duurzaamheidsambassadeur en presentator en gespreksleider bij de start van het café. Natuurlijk, er komt vast veel aan de orde dat landelijk een goed idee zou zijn. Maar laten we eerst eens kijken naar Nijmegen. En het gewoon gaan doen, hoe ambitieus ook!

Cor Burger van theatergroep Piepschuim en Jimmy Kegel van Extinction Rebellion hebben samen met Margot al uitgebreid nagedacht over mogelijke actiepunten en doen steeds wat voorzetten per thema. Met een inleidend filmpje van Beeldbrengers, de filmende jongeren uit Nijmegen.

Jimmy Kegel

Cor: ‘Wat er gebeurt op de wereld, is zeer verontrustend. Ik wil het verhaal over de klimaatcrisis anders vertellen. Ik hoop dat kunst mensen in beweging kan brengen. Doe je dit omdat het zin heeft, vragen mensen me. Geen idee, ik doe wat ik kan en heb het gevoel dat ik zo een bijdrage kan leveren aan iets waarop we misschien maar weinig invloed hebben.’

Jimmy: ‘Actievoeren heeft zeker effect. Ik ben doodsbang en zou niet anders weten dan in actie te komen. Ik ging bij Extinction Rebellion en lag binnen een week met de ketting vastgeklonken aan Paleis Noordeinde. In veel steden in Nederland is de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Nijmegen wilde dat ook, maar vrijwel niemand hier heeft dat meegekregen. Hoe kan dat?

Thema: De energietransitie en de klimaatcrisis

Punt 1: Nijmegen zet de komende vier jaar een grootschalige publiciteitscampagne over de klimaat- en biodiversiteitscrisis op poten om mensen aan te zetten tot actie.

De eerste actiepunten komen op tafel. ‘Alles is nodig’, klinkt het uit de zaal. ‘Doe het allemaal maar.’ De grootschalige publiciteitscampagne krijgt de voorkeur van het publiek.

Punt 2: Nijmegen begint nu met het isoleren van sociale huurwoningen. Zo snel mogelijk zijn alle sociale huurwoningen geïsoleerd.

Mensen die minder te besteden hebben, zijn per saldo minder schuldig aan de klimaatcrisis. Dat isoleren van woningen moet daarom snel beginnen. Misschien is het niet realistisch om het heel snel te realiseren maar dat maakt niet uit. Gewoon beginnen maar.

Aardgasvrij maken van Nijmegen is ook zoiets, we lopen achter, het is ingewikkeld, in de pilotwijk is het stroefheid troef. Maar al gaat het niet: het moet.

Thema De circulaire economie

Punt 3: Nijmegen doet fossiele reclames volledig in de ban.

In de ban, die fossiele reclames op straat en elders. Jimmy: ‘En laat de gemeente meteen van bank veranderen. Die ING is zwaar fout als het om duurzaamheid en investeringen gaat.’ Dat levert meteen een BONUS-actiepunt op: ‘Nijmegen voegt woord bij daad door zelf van bank over te stappen (nu nog bij ING).’

Punt 4: Nijmegen eist een lagere maximale afvalstroom per bedrijf. Jaarlijks worden de duimschroeven aangedraaid en wordt de maximale afvalstroom lager.

Cor: ‘Ga controleren, leg dwangsommen op, en sluit de tent als er te grote afvalstromen zijn.’ We zitten in een diepe crisis dus het kan niet allemaal positief en leuk zijn. ‘Het gaat pijn doen. Punt.’

Thema Verlies van biodiversiteit

Punt 5: Nijmegen kiest voor inheems en gifvrij groen en meer groen.

Jimmy: ‘Ergens in het verleden is het fout gelopen. De intrinsieke waarde van de natuur is verloren gegaan. Laten we die waarde opnieuw gaan inzien.’

Maak Nijmegen heel groen, en o ja, daar staan toevallig wat huizen tussen, klinkt het uit de zaal. Actiepunt 5 wordt aangedragen, want het punt dat er eerst stond was wel heel slappe hap

Punt 6: Nijmegen neemt het biodiversiteitsplan als een van de uitgangspunten bij al het beleid en de aanbestedingen. Dat is helder en duidelijk.

Er is al een noodtoestand over de biodiversiteit uitgeroepen. Dus wegblijven van jargon, we houden het simpel. Die biodiversiteit krijgt voorrang.

Margot Ribberink

Thema: Klimaatongelijkheid

Punt 7: Richt een solidariteitsfonds op naar Tilburgs voorbeeld.

Rijke mensen kunnen het verduurzamen van hun huizen het allerbeste betalen. Dus richt zo’n fonds op, zodat ook mensen met minder geld mee kunnen doen.

Punt 8: Nijmegen organiseert nog in 2022 een burgerberaad over de klimaat- en biodiversiteitscrisis.

Het publiek in de zaal vanavond in LUX is zeker geen volledige afspiegeling van de inwoners van Nijmegen. Dus houd een burgerklimaat, nodig een dwarsdoorsnede uit en geef de mensen die komen een vergoeding voor hun belangrijke bijdrage.

Twee gemeenteraadsleden reageren ter plekke:

Diede Beumer (GroenLinks): ‘Laten we dit als gemeente heel serieus nemen!’ Frank de Gram (Partij voor de Dieren): ‘Tijdens de coronacrisis kon er ineens heel veel wel, dus ook nu moet er veel mogelijk zijn. Laten we geen compromissen sluiten als het over onze wereld gaat.’

Lev Avitan, de huispoëet van het Duurzaamheidscafé, heeft de hele avond op het podium aandachtig meegeluisterd en sluit af met een geweldig spoken word optreden.

Test: Lucy Holl. Foto’s en video: Mohanad Ataya