Duurzaamheidscafé 2017 #1: De natuur van de stadsmens: overwegingen van Prinses Irene en anderen
De natuur draagt in belangrijke mate bij in welzijn en welbevinden van de stedelijke bevolking, maar we dreigen die verbondenheid steeds meer te verliezen. Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld richt zich op het herstel van de relatie tussen mens en natuur, en zal in haar bijdrage aan het Duurzaamheidscafé de verbinding tussen mens en natuur centraal stellen.
In haar recent uitgegeven boek ‘Bergplaas’ beschrijft zij wat natuur met de mens kan doen evenals het jarenlange proces van natuurherstel in het gelijknamige gebied in Zuid Afrika.
Om haar visie kracht bij te zetten heeft Prinses Irene de Stichting Lippe-Biesterfeld NatuurCollege opgericht. Deze stichting houdt zich bezig met trainingen en projecten gericht op het verbinden van mens en natuur. Zij is ook initiator van Stichting NatuurWijs, die zich richt op het verbinden van kinderen met de natuur.
Tijdens het Duurzaamheidscafé van 28 maart in LUX-Nijmegen vertelt zij over haar visie en drive om de mensen (opnieuw) met de natuur te verbinden. “Want”, zo schrijft Prinses Irene, “wanneer we bewust leven vanuit verbondenheid, maken we het leven om ons heen niet meer kapot. Waar je je mee verbonden voelt, vernietig je niet”.
Matthijs Schouten, ecoloog en filosoof en ook verbonden aan NatuurCollege, gaat na de lezing met Prinses Irene in gesprek en begeleidt de vragen uit de zaal. Matthijs is verbonden aan Staatsbosbeheer, en bijzonder hoogleraar aan de universiteiten van Cork en Galway (Ierland) en de Wageningen Universiteit. Hij heeft zich verdiept in de rol die natuur speelt in het menselijk denken en publiceerde hierover onder meer het boek ‘Spiegel van de natuur; het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief’ (2011).
Lokale initiatieven
Het tweede deel van de avond komen vier vertegenwoordigers van Nijmeegse organisaties aan het woord. Zij maken, al dan niet bewust, de vertaalslag van de visie van Prinses Irene naar de lokale werkelijkheid. Matthijs de Gruijter, oprichter en directeur van Struin, buitenschoolse opvang in de natuur licht toe waarom hij voor deze bijzondere en wellicht radicale manier van kinderopvang heeft gekozen. Directeur van stichting wAarde Thomas van Slobbe, pleit voor natuurlijke hangplekken voor jongeren.
Karla Mulder heeft Eetbaar Nijmegen opgericht en helpt Nijmegenaren in eigen tuin of buurtmoestuin kruiden, groente en fruit te telen. Dit leidt vaak tot meer verbondenheid met de natuur en voedsel. Tropisch landbouwkundige Marion Boenders van Kiemkracht 64 wil meer eetbaar landschap ontwikkelen. Voedselproductie waarbij de verbinding tussen mens en natuur leidend is. Zij is reeds begonnen met de eerste 1,2 hectare net buiten de stad.
Wethouder duurzaamheid Harriët Tiemens licht tenslotte het gemeentelijk natuurbeleid toe.
Peter Freijsen zorgt voor muzikale omlijsting en de avond wordt mede in goede banen geleid door Irene Dankelman. Graag tot dinsdag 28 maart.
Praktische informatie
Datum | dinsdag 28 maart 2017 |
Tijd | 20.00 – 22.00 uur |
Locatie | LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen |
Entree | € 3,50 |
Kaarten te verkrijgen via Lux.
Foto: Twan Teunissen / ARK Natuurontwikkeling