Duurzaamheidscafé 2017 #2: Kom van dat gas af!

Gas. Meer dan een halve eeuw was het voor Nederland een belangrijke bron van inkomsten. In 1960, toen Peter Koelewijn een grote hit had met ‘Kom van dat dak af’, leidde de vondst van een enorme gasbel in Slochteren ertoe dat ons land massaal aan het gas ging. Gas leek de ideale brandstof om onze huizen te verwarmen en te koken. Sindsdien heeft de winning van aardgas de schatkist meer dan 300 miljard euro opgeleverd.

Maar inmiddels weten we dat de kip met de gouden eieren in feite een plofkip is. Op de eerste plaats omdat gas lang niet zo milieuvriendelijk is als wij altijd dachten; bij de verbranding van gas komt meer CO2 vrij dan gedacht (1,8 kilogram per kubieke meter) en dat draagt bij aan het broeikaseffect. Daarnaast veroorzaakt de winning van gas in Noord-Nederland bodemverzakking en aardbevingen, waardoor duizenden woningen schade opliepen.

Beide factoren hebben ertoe geleid dat de overheid besloten heeft de aardgaskraan drastisch terug te schroeven. Maar welke alternatieven zijn er?

Tijdens de tweede editie van het Duurzaamheidscafé op 27 juni gaan we in op deze problematiek.

Jan van der Meer, warmteregisseur in de regio Arnhem/Nijmegen, legt uit welke hindernissen overwonnen moeten worden om de transitie te bewerkstelligen.

Paul van Roosmalen, directeur van woningcorporatie De Gemeenschap, en Johan Noppe (Portaal) gaan met elkaar in debat over de vraag wat er moet gebeuren met bestaande huurwoningen.

Sander Veldmaat van Warmte.nu vertelt over een experimenteel gasloos warmtenetwerk in de Wolfskuil.

Tenslotte gaat de gemeente in op een plan om een aantal Nijmeegse wijken zo snel mogelijk gasloos te maken.

De avond wordt in goede banen geleid door Yvonne Keijzers en wordt muzikaal omlijst door de band Foam.

Praktische informatie

Datumdinsdag 27 juni 2017
Tijd20.00 – 22.00 uur
LocatieLUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
Entree€ 3,50

Kaarten te verkrijgen via Lux.