Duurzaamheidscafé 2017 #3: ‘Verborgen vervuilers’: aan de slag met verduurzaming!

We weten allemaal dat je op de fiets minder CO2 uitstoot, dan wanneer je in de auto stapt. En we weten ook dat het beter is om de verwarming een graadje lager te zetten. Maar beseffen we dat de zwaveluitstoot van de zestien grootste olietankers ter wereld gelijk staat aan die van alle auto’s?

Deze grote schepen vormen één van de vele verborgen vervuilers: vervuilers die minder bekend en minder zichtbaar zijn.

De industrie maakt zich hard voor de verandering van vervuiler naar verduurzamer. Zo zijn zowel de IT- als de scheepvaartsector bewust op zoek naar alternatieven om schoner en duurzamer te produceren. Het gebruik van LNG als duurzame brandstof in de scheepvaart is hier een voorbeeld van. Afspraken en samenwerkingsverbanden binnen de sectoren maken verdere verduurzaming mogelijk.

Maar wij als consumenten hebben ook invloed op het verduurzamingsproces. Vragen wij om een groter aanbod duurzame producten, dan zal de markt daarop reageren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van groene zoekmachines of het minderen van bestellingen uit het buitenland.

Tijdens dit Duurzaamheidscafé laten we samen met onze gasten zien wat verborgen vervuiling is en wat we er aan kunnen doen. Daarnaast dagen we je uit om mee te denken over alternatieven en mogelijke samenwerkingen.

Evanne Nowak heet ons deze avond welkom als voorzitter. Evanne ontwikkelt projecten en programma’s op het snijvlak van duurzaamheid, rechtvaardigheid, identiteit en levensbeschouwing.

De hoofdspreker van de avond is Lisa Doeland. Ze werkt als programmamaker bij Radboud Reflects aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is filosofe en ze neemt ons mee in haar kijk op het begrip “Verborgen vervuilers”.

Vervolgens nemen Marjolein van Noort en Roel Croes ons mee in de vervuiling die respectievelijk scheepvaart en ICT met zich meebrengen. Tijdens het debat bespreken we de mogelijkheden en dilemma’s voor de IT- en de scheepvaartsector. Wat is er nodig om de verduurzaming te versnellen?

De gehele avond wordt muzikaal begeleid door In ‘t Hof.

Kortom een interessante avond vol inzichten, discussie en vermaak. Twijfel niet en kom naar LUX!

Praktische informatie:

Datumdinsdag 26 september 2017
Tijd20.00 – 22.00 uur
LocatieLUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
Entreeprijs€ 3,50

Kaarten te verkrijgen via LUX.