Duurzaamheidscafé 2017 #4: “Nijmegen draait duurzaam door!”

European Green Capital 2018: wat betekent deze titel voor Nijmegen?

Nijmegen is verkozen tot dé groene hoofdstad van Europa in 2018. Waarom? Omdat onze stad heeft laten zien dat duurzaamheid in onze genen zit. De mate waarin wij afval scheiden bijvoorbeeld, is helemaal niet zo vanzelfsprekend in Europa. Ook de nevengeul, waardoor we ons water kunnen managen, is uniek: het peil van de Waal kan door de extra waterafvoer zakken met 35 centimeter. Met extra ‘ruimte voor de Waal’ is de kans op overstromingen flink afgenomen.

Vanaf 2010 deelt de Europese Commissie deze titel jaarlijks uit aan een stad die duurzame initiatieven en plannen laat zien. Nijmegen is de eerste stad in Nederland die deze titel mag dragen.

Wat gaan we hiervan merken als inwoners van Nijmegen?

De gemeente Nijmegen en haar partners presenteren deze avond de Green Capital plannen voor 2018 aan de stad. En dit doen we anders-dan-anders: geen “droge” presentatie, maar een soort DWDD-setting, geleid door Marlies Claasen en tafelheer Bert Lagerweij.

Het wordt een wervelend feest, waarbij we diverse onderwerpen kort toelichten. Verder is er muziek, kunst, prikkelende interviews en verrassende optredens: duurzaamheid ís leuk!

In verschillende rondes laten we je kennismaken met ideeën die er liggen voor de stad en de initiatiefnemers ervan. En natuurlijk ook met de Challenges, geïnitieerd door bewoners, waarin zij Nijmegenaren aanzetten tot het zetten van duurzame stappen. Aansluitend is er de mogelijkheid om te netwerken en na te praten.

 Voor alle Nijmegenaren

We roepen echt iedereen in Nijmegen op om te komen. Dus mocht je toch een keer met je familie op stap willen, of je wilt studenten kennis laten maken met het netwerk rondom duurzaamheid; welke reden je ook kunt bedenken: iedereen is van harte welkom. En de toegang is gratis!

Mocht je meer over Green Capital willen lezen, ga dan naar de Green Capital-website van de gemeente of de site van de Green Capital Challenges.
De Lindenberg, Ridderstraat 23