Duurzaamheidscafé 2018 #1: Circulaire Economie

GEÏNTERESSEERD IN HET VERSLAG VAN DIT CAFÉ? KIJK HIER

Een primeur in de wereld: Een geheel circulair ingerichte woning!

Het eerste Duurzaamheidscafé in 2018 krijgt een bijzondere invulling. We gaan op bezoek bij het eerste circulair ingerichte huis in Nederland, dat staat in de Spoorbuurt in Nijmegen. Daarna volgt een vermakelijk programma onder leiding van Miel Verstappen in basisschool De Muze.

Circulair ingerichte woning in de Spoorbuurt

In de Van Diepenbrockstraat 22 is vanaf 30 januari de eerste circulair ingerichte woning van Nederland te bezichtigen. Woningcorporatie De Gemeenschap stelt dit huis een jaar lang beschikbaar, met als doel om iedereen te laten zien wat Circulaire Economie betekent. Tevens krijgt het huis een functie als kleine evenementlocatie en ontmoetingsplek voor bewoners uit de buurt.

Wat maakt deze modelwoning bijzonder?

Circulaire Economie gaat onder andere over het reduceren, hergebruiken en recyclen van grondstoffen en over andere manieren van zaken doen. In de modelwoning zijn daar allerlei voorbeelden van te zien: vloerbedekking gemaakt van oude visnetten, een Ikea-bank gemaakt van petflessen, een voetenbank van bananenbladeren, overhemden die boxershorts worden en nog veel meer. Meer dan 16 leveranciers doen mee met dit unieke project.

Green Capital Challenges

Vorig jaar, in januari 2017, startte het thema Circulaire Economie van de Green Capital Challenges met drie verschillende Challenges, onder leiding van Yvonne Keijzers. Nu, een jaar later, zijn er mooie resultaten geboekt, waaronder deze modelwoning. De resultaten van de andere Challenges worden ook op deze avond gepresenteerd, waaronder stadsmeubilair dat is gemaakt van plastic van ingezamelde elektronica.

Miel Verstappen is een entertainer die op een leuke, laagdrempelige manier kan laten zien wat het betekent als iets circulair ontworpen en geproduceerd is. De leerlingen van groep 7/8 gaan een lied zingen en er is een quiz waarbij je mooie prijzen kunt winnen.

Programma 30 januari

We starten deze dinsdagavond om 18.00 uur met de officiële opening van deze woning aan de Van Diepenbrockstraat 22

Vervolgens vinden er tussen 18.30 en 19:45 uur in deze woning rondleidingen in kleine groepen plaats.

Entertainer Miel Verstappen geeft ons op ludieke wijze een rondleiding door het huis, zodat we met eigen ogen kunnen zien hoe Circulaire Economie eruitziet.

Om 20.00 uur start het plenaire programma in de basisschool de Muze, Limoslaan 25 in Nijmegen. De leerlingen van groep 7 en 8 openen de avond met een lied.

NB: Je kunt op ieder gewenst moment instappen, ofwel om 18.00 uur bij de woning, ofwel om 20.00 uur in de Muze. De rondleidingen tussen 18.30 en 19.45 uur zitten helaas vol.

In de Muze gaan we dieper in op Circulaire Economie, de drie Challenges, een quiz en nog meer. We sluiten af met een bijzondere overhandiging.

Na de afsluiting gaan we met een tweede groep “in polonaise” naar het huis voor een tweede serie rondleidingen door het huis.

Praktisch

18:30 – 19:45  rondleidingen in de modelwoning, van Diepenbrockstraat 22 in Nijmegen

20:00 – plenaire programma Basissschool De Muze, Limoslaan 25 in Nijmegen

21:30 – afsluiting plenaire programma + tweede mogelijkheid rondleiding

Mocht je meer over Green Capital willen lezen, ga dan naar de Green Capital-website van de gemeente of de site van de Green Capital Challenges.