Duurzaamheidscafé 2020 #2: Het Grote Straatberaad

Tijd voor een ongewone vergadering
met gewone mensen

Zet je verbeelding in voor onze wereld. Foto: Jaap Scheeren

Duurzaamheidscafé Nijmegen gaat zondag 13 september de straat op met een heel stel bewoners. Die dag is vanaf 13.00 uur Het Grote Straatberaad in diverse wijken. Warming Up zet dit wervelende middagprogramma op touw in diverse steden in Nederland, en Nijmegen is er één van.

Aan het eind van de middag (half vier) komt iedere straat met een eigen straatverklaring naar arthouse LUX. En dat combineren we dan met een speciaal Duurzaamheidscafé over de Regionale AdaptatieStrategie. Die RAS heeft Nijmegen samen met zes andere gemeenten opgesteld. Hoe gaan we om met hitte, wateroverlast en droogte in de toekomst? In Lux is die dag het festival Nimma aan Zee gaande.

Volksvergadering over het klimaat

Het Grote Straatberaad speelt zich helemaal af in je eigen straat. Het is een volksvergadering over het klimaat met live-optredens, inspirerende hulplijnen en video’s. En dat alles corona-proof, vanuit de veilige omgeving van je voordeur, balkon of tuin. Theatermaker Karlijn Benthem bedacht de opzet.

Samen praten, stemmen, spelen, twijfelen

Het klimaatvraagstuk is het grootste vraagstuk van deze tijd. Het is daarom hoog tijd voor een ongewone vergadering met gewone mensen. Tijdens Het Grote Straatberaad kun je samen (online) stemmen, spelen, twijfelen, touwtrekken, verhalen delen en in gesprek gaan. Dit interactieve programma is voor iedereen, of je nu veel weet over het klimaatvraagstuk of weinig, voor jong en oud, voor doeners en praters. We gaan met elkaar in gesprek over onze aarde en het klimaat: hoe willen we met elkaar samenleven in een veranderende wereld? Hoe kunnen we onze verbeelding daarbij inzetten? Nijmegenaren in zo veel mogelijk straten spelen het tegelijkertijd. 

Eindverklaring van elke straat

De straatverklaringen die er aan het eind van de middag liggen, nemen we mee in de eerste bottom-up Klimaatverklaring van Nederland: The Future We Want. Die wordt op de Nationale Klimaatdag, 22 oktober, overhandigd aan de politiek.

OPROEP: STRAATCOACHES EN
STRAATOMROEPERS GEZOCHT!

Elke straat heeft een straatcoach en straatomroeper die in hun eigen straat een volksvergadering opzetten en leiden. Daarom onze vraag: wil jij zo’n straatcoach of straatomroeper voor één dag worden?

  • Als straatcoach weet je minimaal tien huishoudens (groot of klein) in je eigen straat te motiveren om mee te doen en heb je de regie tijdens de dag. Je bent een ware verbinder. 
  • Als straatomroeper help je de straatcoach en presenteer je de middag door een megafoon aan de hand van een kant-en-klaar script. Je hebt lef en kunt improviseren.

Natuurlijk word je heel goed voorbereid en gebrieft en krijg je een prachtig do-it-yourself pakket met allerlei kleurrijke materialen. 

Enthousiast om in jouw straat aan de gang te gaan?

Stuur ons een mailtje via info@duurzaamheidscafenijmegen.nl waarin je aangeeft in welke Nijmeegse straat je straatcoach of straatomroeper wilt worden. Laat weten of je hulp van ons nodig hebt. Wij geven dan door aan Warming Up dat jullie straat meedoet.

Wil je niet met je straat meedoen: er komt waarschijnlijk ook een team van ‘losse mensen’. Dus meld je vooral aan als je zin hebt om mee te doen.

Locatie: diverse straten in Nijmegen
Datum: zondag 13 september 2020
Aanvang Het Grote Straatberaad: 13.00 uur
Aanvang aansluitend Duurzaamheidscafé in Lux: 15.30 uur. Let op: ivm met de coronamaatregelen moet je hiervoor reserveren bij LUX. Kijk hier voor gratis kaartjes.

Deelname: gratis