Duurzaamheidscafé 2014 #3: duurzame voeding in de zorg

Uit landelijk onderzoek blijkt dat ongeveer 40 procent van de ingekochte voeding in ziekenhuizen en zorginstellingen in de vuilnisbak belandt. Dit is zonde en erg kostbaar. Hoe kunnen we dat veranderen? Op dinsdag 10 juni vindt in het Radboudumc een debat plaats over duurzame voeding in de zorg.

Programma

Duurzame gezondheidszorg staat hoog in het vaandel bij het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek. Hoe gaan de ziekenhuizen om met voeding? Hoe kan voeding ingezet worden voor sneller herstel en het voorkomen van ziekten? Binnen het Radboudumc hebben patiënten en professionals een nieuwe eet- en drinkformule ontwikkeld: ‘Patiënt-proof food’. Uit de pilot in 2013 blijkt dat patiënten beter aten, zich prettiger voelden en minder medicatie tegen misselijkheid nodig hadden.

En wat doen het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek om verspilling tegen te gaan? En welke resultaten zijn al behaald?

De avond wordt geleid door Jan Bout, voorzitter van de externe Adviesraad duurzame gezondheidszorg Radboudumc en voormalig bestuursvoorzitter van Royal Haskoning.

Andere sprekers

  • Cathy van Beek, bestuurslid Radboudumc met patiëntenzorg en duurzaamheid in de portefeuille,
  • Jelle Ferwerda, hoofd Voeding & Gastenservice Sint Maartenskliniek,
  • Jaap Buis, operationeel manager Centrale Patiëntenkeuken Radboudumc,
  • Barbara Fabels, diëtiste Maag- , Darm- en Leverziekten, Radboudumc
  • Julian Noij, patiënt
  • Corné van Dooren, kennisspecialist duurzaam eten, Stichting Voedingscentrum Nederland.

De avond zal muzikaal worden omlijst door Muziquest en literair worden afgesloten door een poëtisch inhoudelijke samenvatting door Sebastiaan Andeweg van de Literaturjugend.

Aanmelden
Het debat vindt plaats in het Radboudumc, binnentuin R-gebouw. Volg route 706 vanaf de hoofdingang, Geert Grooteplein-Zuid 10, 6525 GA Nijmegen.
Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur, einde debat rond 22.00 uur, daarna borrel.
Gratis entreekaarten zijn verkrijgbaar via deze link of via www.lux-nijmegen.nl.

Het Duurzaamheidscafé is een programma van de Gemeente Nijmegen, LUX, de Radboud Universiteit, Milieucentrum de Broeikas, Transition Town Nijmegen en Urgenda/Conbuquest. Het wordt financieel mogelijk gemaakt door de ARN en de gemeente Nijmegen.

Deze editie van het café wordt georganiseerd samen met het Radboudumc, www.radboudumc.nl