Duurzaamheidscafé 2016 #4: ‘Weg met de wegwerpcultuur’ met Thomas Rau

Het is  tegenwoordig normaal om elke twee jaar een nieuwe telefoon te kopen en binnen drie jaar een nieuwe laptop. Bij sommige apparaten is reparatie zo duur dat een nieuwe kopen aantrekkelijker is. Voor de producent een mooie manier van omzet maken; zij werken vanuit het ‘sell more, sell faster’ model. Deze manier van produceren brengt een enorme verspilling van grondstoffen met zich mee. Er zijn ook steeds meer bedrijven die zich profileren met duurzame producten; deze producten gaan langer mee en gebruiken minder elektriciteit.
Om grondstoffenverspilling echt tegen te gaan is circulair ondernemen nodig: hergebruik van grondstoffen, recycling en delen staan hierin centraal.

Weg met de wegwerpcultuur

Tijdens dit Duurzaamheidscafé staat de vraag centraal of én hoe we de wegwerpcultuur kunnen veranderen. Een aantal sprekers houdt een inleiding over dit onderwerp, ieder vanuit zijn eigen perspectief. Zowel de rol van de producent als van de consument komt aan bod.

  • Thomas Rau, ondernemer, architect, innovator, inspirator. Hij geeft zijn visie op het principe “van bezit naar gebruik”, en licht toe hoe dit de wegwerpcultuur drastisch zal veranderen.
  • Marcel den Hollander van de TU Delft heeft veel onderzoek gedaan naar de levensduur van producten: “Bedrijven weten ook niet goed meer hoe ze op een nieuwe manier geld kunnen verdienen aan een lange levensduur van een product.”
  • Philips Lighting maakt energiezuinige ledverlichting en dit bedrijf brengt de omslag van bezit naar gebruik in praktijk. De klant koopt niet de lamp maar betaalt voor het gebruik van licht. Anton Brummelhuis, Senior Director Sustainability bij Philips Lighting, vertelt over dit nieuwe businessmodel en wat dat betekent voor de verlenging van de levensduur van producten.
  • Commercieel directeur van Bundles, Wouter Buijze, is ervan overtuigd dat we goedkoper en duurzamer wassen als we een apparaat gebruiken zonder het te bezitten. Je least de (af)wasmachine en je betaalt per wasbeurt: circulair (af)wassen! Hij licht het concept toe.

Na de inleidingen gaan de sprekers met elkaar en het publiek in debat, onder leiding van de avondvoorzitter Ingrid Kerkvliet. Het muzikale entertainment wordt verzorgd door de Bronco Brothers.

Entree : € 3,50
Kaarten te verkrijgen via www.lux-nijmegen.nl