Duurzaamheidscafé 2016 #3: Van fossiel naar groen tijdens de European Green Capital verkiezing!

In het Energieakkoord staat dat de kolencentrales uit de jaren tachtig worden gesloten. Dat betekende dat de kolencentrale van – destijds nog – GDF Suez in december 2015 uit bedrijf is genomen na 30 jaar productie. GDF Suez veranderde in ENGIE en het bedrijf heeft de sluiting aangegrepen om de transformatie naar een duurzame energieleverancier te versnellen. ENGIE herontwikkelt het gebied nu tot de Groene Delta van Nijmegen. Op woensdagavond 22 juni plaatsen we de ontwikkelingen van ENGIE Nijmegen in een nationaal en internationaal kader. Voorafgaand aan het programma kunt u deelnemen aan een rondleiding over het terrein van de gesloten kolencentrale. Een unieke kans! Op deze avond horen we ook of Nijmegen zich in 2018 “European Green Capital” mag noemen.

Sluiting leidt tot vergroening

Sinds november 2015 liggen er 4000 zonnepanelen op het terrein van de Groene Delta. ENGIE Nijmegen heeft concrete plannen om warmte te leveren aan het warmtenet door energie uit biomassa en zij onderzoekt de mogelijkheid voor de productie van groengas. Als het past in het totale plan, komen er ook enkele windmolens op het terrein. Zo krijgt de Groene Delta vorm! Deze ontwikkelingen passen in een tijd waarin de maatschappij vraagt naar meer groene energie.

Is ENGIE Nijmegen met deze ontwikkelingen een voorbeeld voor leveranciers als Shell en Exxon? En kunnen we vandaag de dag eigenlijk al zonder fossiele energie? Waar staat Nederland ten opzichte van de Europese en wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van groene energie? Tijdens het Duurzaamheidscafé gaan we in op al deze vragen en worden we bijgepraat door verschillende experts.

In debat met:

Drs. Lucia van Geuns, Energie deskundige bij TNO, schetst een algemeen beeld van de transitie naar groene energie vanuit geopolitiek perspectief.

Vincent Schakel, site en project manager van ENGIE Nijmegen, vertelt over de kansen en obstakels bij de ontwikkelingen van de Groene Delta en over de visie van ENGIE op de verduurzaming van de energiesector. Evert Hassink, campagneleider Energie bij Milieudefensie, gaat in op de urgentie en de noodzaak van de energietransitie en hij staat stil bij het tempo en de wijze waarop de huidige transitie plaatsvindt. Het debat wordt geleid door Ronald Migo en Kladderadatsch zorgt voor een passende muzikale omlijsting, of we nu winnen of niet!

Nijmegen: European Green Capital in 2018?

Nijmegen heeft de afgelopen twee jaar meegedongen naar de titel European Green Capital. Deze felbegeerde titel van “Groene hoofdstad in Europa” zal duurzame ontwikkeling in Nijmegen een nog grotere boost geven. En het zal de stad veel internationale exposure opleveren.

Ook dit jaar dingt Nijmegen mee naar de titel, samen met Den Bosch en Umea (Zweden). Burgemeester Bruls en Wethouder duurzaamheid Harriët Tiemens, zijn op 22 juni in Ljubljana, Slovenië. Daar wordt die avond bekend gemaakt of Nijmegen zich in 2018 ‘European Green Capital’ mag noemen. We maken live verbinding met Ljubljana en volgen samen de bekendmaking van de winnende stad. Hopelijk kunnen we de avond feestelijk afsluiten!

Praktische informatie

Datum: Woensdag 22 juni

Tijd: 19.00 uur, rondleiding door de gesloten kolencentrale (laatste kans!)
19.45 – 22.15 uur sprekers en debat en bekendmaking European Green Capital

Locatie: Het ENGIE terrein aan de Hollandiaweg 11 (voorheen Weurtseweg 460) in Nijmegen.

Entree is gratis.