Duurzaamheidscafé 2018 #3: Biodiversiteit

Over de bloemetjes en de bijtjes

GEÏNTERESSEERD IN HET VERSLAG VAN DIT CAFÉ? KIJK HIER

We kunnen niet meer om klimaatverandering heen. En we weten onderhand dat het gebruik van landbouwgif, kunstmest en ontbossing een groot verlies van de biodiversiteit veroorzaken. Terwijl de diversiteit aan planten, bomen, dieren en ecosystemen juist de basis vormt van het leven. Hoe staat het eigenlijk met de biodiversiteit in Nijmegen, de Green Capital van 2018? En wat kun je zelf bijdragen aan een ecologisch rijke en gezonde stad?

Laat je inspireren, denk mee en doe mee op dinsdagavond 27 maart vanaf 20.00 uur in LUX. En maak kans op twee vrijkaarten voor het optreden Freek Vonk in de Stadsschouwburg.

Groene uitdagingen voor de Green Capital

Denker des Vaderlands en filosoof René ten Bos trapt de avond af met zijn kijk op dit onderwerp. Na zijn bijdrage horen we meer over de verschillende initiatieven die zijn ontstaan vanuit de Green Capital Challenges om de biodiversiteit in de stad te vergroten: er komen enkele tientallen grote insectenhotels in Nijmegen te staan bij bedrijven en organisaties en samen met bewoners is er gezorgd voor extra nestkasten voor de gierzwaluwen. Via de Green Challenge wordt er ook gewerkt aan bewustwording en bestrijding van de invasieve exoten. Dit zijn planten en organismen die van nature niet in Nederland voorkomen en schade toebrengen aan inheemse soorten. De verschillende aanjagers van deze groene uitdagingen vertellen over het belang van insecten, wilde bijen, vogels, inheemse bomen en planten én het belang van een groene stad.

Daarnaast lichten we de campagne Operatie Steenbreek toe die op 14 maart van start gaat en door De Bastei wordt gevoerd. Met het motto van de campagne ‘Stenen eruit, groen erin!’, dagen we iedereen uit om de tuin te vergroenen. Een groene tuin bevordert de biodiversiteit en helpt om het regenwater bij hoosbuien gemakkelijk weg te laten lopen. Op 14 maart tijdens Nationale Boomfeestdag worden bij 32 basisscholen maar liefst 4000 tegels gelicht om plaats te maken voor 6000 bomen en struiken!

Avondvoorzitter Marlies Leupen leidt de avond in goede banen en Paul de Graaf verzorgt een duurzame muzikale noot.

Groene verrassing en kaarten Freek Vonk

Iedereen krijgt na afloop een groene verrassing mee naar huis om zelf bij te dragen aan de biodiversiteit in de stad. Bovendien verloten we twee kaarten voor het optreden van Nederlands bekendste bioloog Freek Vonk op 3 juni in de Schouwburg.

Praktische informatie

Datumdinsdag 27 maart 2018
Tijd20.00 – 22.00 uur
LocatieLUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
Entreeprijsgratis