Duurzaamheidscafé 2015 #3: Is er leven na het vlees?

Wist u dat er 15.000 liter (!) water nodig is om 1 kilogram rundvlees te produceren?

Dus dat uw dagelijks stukje vlees van 150 gram zo’n 2.250 liter water kost?

En dat de koe om deze 150 gram vlees te produceren bijna 4.000 gram voer heeft verorberd?

Wist u dat  één koe jaarlijks net zoveel broeikasgassen uitstoot als 4,5 auto’s, ofwel het rijden van 70.000 km?

En dat 20 tot 30% van de opwarming van de aarde te wijten is aan methaangassen die koeien produceren en uitstoten?

Is daardoor verandering van ons eetpatroon niet een veel effectievere en eenvoudigere manier om klimaatverandering tegen te gaan dan b.v. elektrisch vervoer of energieneutraal wonen?Wat zijn de alternatieven voor vlees? De traditionele vleesvervangers zijn reeds lang achterhaald door betere alternatieven zoals b.v. lupine en insecten.

Maar zijn die wel lekker? En krijg ik daardoor wel voldoende vitamines en eiwitten binnen?

Het 3e duurzaamheidscafé van 2015 gaat in op al deze vragen met sprekers als Jacomijn Pluimers van Milieudefensie, Sandra van Kampen van de Schaal van Kampen en inspirerende voorbeelden van vleesloze HORECA ondernemers uit Nijmegen.

Tevens zullen er alternatieve hapjes worden verzorgd, waardoor u de nieuwste ontwikkelingen op het terrein van vleesvervangers aan den lijve kan ervaren.

Overigens kan dit ook op donderdag 1 oktober, vegetarische donderdag Nijmegen, waar dit duurzaamheidscafé een voorloper voor is.
De avond wordt op verassende wijze muzikaal en theatraal opgeluisterd door Florien Hoogenkamp en Celia Garcia Garcia van Rabbits at Top Speed.
Het avondvoorzitterschap is in handen van Bert Lagerweij van Conbuquest.

Locatie LUX, Marienburg 38-39, Nijmegen; Aanvang 20.00 uur. Entree 3,50 euro. Voorafgaand aan deze avond is er de mogelijkheid om van een heerlijke vegetarische maaltijd te genieten in Lux, u betaalt dan 17,00 euro voor diner + toegang.  Kaarten via www.lux-nijmegen.nl of afhalen bij de kassa van LUX.

Foto’s gemaakt door Bert Hendrix