Duurzaamheidscafé 2015 #4: Klimaattop in Parijs: erop of eronder!

Jay Inslee, gouverneur in Washington zei het treffend: Wij zijn de eerste generatie die iets merkt van klimaatverandering. En de laatste die er iets aan kan doen.

Van 30 november tot 11 december vindt de klimaattop in Parijs plaats.
Een uiterst belangrijk moment omdat dit de laatste kans is om tot mondiale afspraken te komen die ervoor zorgen dat het klimaat niet meer verandert dan gemiddeld 2 graden.

Er rust dus een belangrijke verantwoording op de wereldleiders. De druk op hen moet dan ook worden opgevoerd en daarom zullen er allerlei acties plaats vinden in Parijs.

Nijmegen laat ook van zich ook horen. Meer dan honderd Nijmegenaren gaan naar Parijs om hun betrokkenheid te tonen. Er wordt mee gedaan aan een grote demonstratie op 29 november en er zullen mediagenieke acties worden gehouden.

Op 24 november zullen we ook in Nijmegen aandacht vragen voor de klimaattop in Parijs. En vanuit de Radboud Universiteit wordt aan de Klimaattop zelf meegedaan.

Tijdens het duurzaamheidscafé van 24 november krijgen we te horen hoe het klimaat ervoor staat, wat daarvan de gevolgen zijn, wat er op het spel staat in Parijs, wat de nationale politiek moet doen en hoe de volgende generatie hier nu mee omgaat.

Het programma voor deze avond is als volgt:

  • Michel Rentenaar, klimaatgezant van het ministerie van buitenlandse zaken zal ons meenemen in de wereld van de klimaattop, hoe loopt dat, waar worden de echte besluiten genomen, hoe worden die beïnvloed en dergelijke.
  • Er vindt een gesprek plaats tussen Michel Rentenaar, Bram Bregman, Irene Dankelman en Heleen de Coninck over een aantal relevante thema’s waarover op de komende top besluiten genomen moeten gaan worden.
  • De sprekers gaan in debat met het publiek over wat wij kunnen doen om klimaatverandering tegen te gaan en de top te doen laten slagen.
  • We leggen contact met de fietsers die onderweg zijn naar Parijs voor de Nijmeegse Tour de Climat en met Marjan Minnesma van Urgenda, die tussen 1 en 28 november lopend onderweg is naar Parijs, om aandacht te genereren voor de klimaattop.
  • De Syrische zangeres Shaza Hayek zal samen met onze Nijmeegse gitaarvirtuoos Manito de avond muzikaal opluisteren.

Een en ander wordt in goede banen geleid door de avondvoorzitter Pieter Leroy, Hoogleraar Beleidswetenschappelijke milieukunde aan de Radboud Universiteit.

Kortom, een avond die je niet mag missen.

Entree € 3,50. Kaarten via www.lux-nijmegen.nl of afhalen bij de kassa van LUX.