Duurzaamheidscafé 2016 #1: Sociaal en duurzaam wonen: dát is de toekomst!(?)

Op dinsdagavond 29 maart organiseert het Duurzaamheidscafé een debatavond over de wijk van de toekomst. De bijeenkomst is op een bijzondere locatie: de strowijk in Lent. Praat mee over het nieuwe wonen vanuit ecologisch, economisch en sociaal perspectief. Voorafgaand aan de debatavond is er een speciale rondleiding door de strowijk. Er is slechts plaats voor 75 mensen, dus meldt u snel aan!

Van droom naar werkelijkheid

De wijk Iewan, Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen, is ontstaan uit de behoefte van een groep mensen die op een ándere manier willen wonen. Behalve dat de woningen ecologisch verantwoord zijn gebouwd (opgetrokken uit stro, leem en hout), is het sociale aspect ook een belangrijke pijler van de strowijk. Bewoners kennen elkaar, delen voorzieningen zoals auto’s en wasmachines en dragen gezamenlijk zorg voor hun leefomgeving. Iewan wil een voorbeeldproject zijn voor burgers, professionals, woningbouwcorporaties en de overheid. Onder ander woningcorporatie Talis en de gemeente Nijmegen hebben geholpen de droom te realiseren. Bij Woongemeenschap Eikpunt, voorheen Meergeneratie Woonproject Nijmegen (MWN), is het doel om met alle generaties samen te wonen én te zorgen voor elkaar. Gemeenschappelijk mediteren is een belangrijke bindende factor bij de bewoners van Eikpunt.

Wijk van de toekomst?

Zijn Iewan en Woongemeenschap Eikpunt voorbeelden van toekomstig wonen? Werkt het eigenlijk? Wat zijn de kansen en wat zijn de belemmeringen? Gaan woningcorporaties binnenkort juist in dit soort concepten investeren? We gaan er over in debat onder andere met Clemens Nolten van Talis en met de bewoners van Iewan en Eikpunt. De avond wordt ingeleid door Esmeralda van Tuinen, sociaal ondernemer met veel ervaring op het gebied van bewonersparticipatie en sociale duurzaamheid. Zij is tevens voorzitter van de avond. Natuurlijk is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over de wijk van de toekomst.

Rondleiding door de strowijk

Voorafgaand aan de debatavond kunt u deelnemen aan een rondleiding door de strowijk. Deze vindt plaats tussen 19.15 en 19.45. Wilt u daar gebruik van maken, stuur dan een e-mail naar info@duurzaamheidscafenijmegen.nl
Welkom!

Let op: er is plaats voor 75 mensen, dus meldt u snel aan!

Op een rij

Wanneer: Dinsdag 29 maart 2016
Waar: De kleine Wiel, IEWAN, strowijk Lent, Karl Marxstraat 101 in Lent
Tijd: 20.00 – 22.00 uur (bij deelname aan de rondleiding: vanaf 19.15 uur)
Entree: 3,50 euro

Kaarten zijn verkrijgbaar via deze link bij LUX tot 29 maart 18.00 uur en op de avond zelf te koop bij de strowijk (mits niet uitverkocht, informeer bij Lux)!